"האקרים פרצו לרשת שלנו." אומר מנכ"ל ענקית השבבים קוואלקום ד"ר פול ג'ייקובס בתשובה לשאלה של וואלה! TECH. ג'ייקובס, שמבקר בישראל לרגל כנס אותו עורכת החברה בתל אביב, השתתף במסיבת עיתונאים בה נשאל אודות התוכניות העתידיות של אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם.
אחד הנושאים על הפרק נוגע לאיומי סייבר, בין אם בכל הקשור ריגול תעשייתי או פגיעה בטחונית. לדבריו של ג'ייקבוס, אין אפשרות למנוע את ההתקפות, ואין אפשרות להתגונן מפניהן באופן הרמטי. "הדרך הכי טובה לא להיפגע מגניבת מידע היא לחדש כמה שיותר מהר, להקשות על התוקפים לגנוב ולחקות את הטכנולוגיה שלנו לפני שאנחנו עוברים לדבר הבא".
ומה באשר לאיומי האבטחה על המידע של הצרכן, שמשתמש בפתרונות קוואלקום אשר בנויים על תשתית סלולר שלא מאובטחת היטב? "יש להבין כי בתחילת הדרך, אנשים לא חשבו על אבטחת מידע." אומר ג'ייקובס. "תחנת הבסיס הייתה כה יקרה, שאף אחד לא העלה על הדעת שהאקרים יוכלו לפגוע באבטחה של שיחות והעברת מידע. אז כן, השקענו מאמץ כביר בהקשחה, וביצירה של סביבות מוגנות, אבל לא הכל נמצא בשליטתנו."
הבעיה היא שהתשתית הבסיסית, תקנים של העברת מידע, אינה מאובטחת בצורה מספקת. "אשמח אם התעשייה תפסיק להשתמש ב-GSM" (הכוונה ב-GSM היא לרשתות דור 2 הלא מאוד מאובטחות, שעדיין נמצאות בשימוש בישראל) אומר ג'ייקובס, ומצביע על טכנולוגיה עתידית של קוואלקום, LTE Direct, כעל פתרון אפשרי לאבטחת מידע כבר ברמת הבסיס. לדבריו של ג'ייקובס, למרכזי הפיתוח של קוואלקום בישראל, יהיה תפקיד חשוב בפיתוחים האלה.
מאמינים בחלונות, אך לא סומכים עליה
בשנים האחרונות, פתרונות המחשוב של קוואלקום הגיעו לצרכן הפשוט בעיקר בדמות ערכת השבבים של הסמארטפון והטאבלט שלו - ממעבד, דרך השבב הגרפי ועד שבב ה-GPS. אך בשנה שעברה, הימרה מיקרוסופט על הטכנולוגיה שאותה החברה, וכמה ממתחרותיה, מייצרות, גם בכל הקשור למערכת ההפעלה חלונות. התוצאה היא Windows RT - גרסה מוגבלת של חלונות, שלא מסוגלת להפעיל יישומי עבר כי אם רק את היישומים שנבנו לממשק החדש של חלונות 8.
המערכת לא זכתה לאהדה רבה בציבור, וג'ייקובס מסכים כי היא בעייתית. "הייתה לנו אופטימיות זהירה, עם הרבה מאוד זהירות" הוא אומר בתשובה לשאלת וואלה! TECH. "אני כן חושב שזו הזדמנות טובה, אבל ל-RT היו הרבה בעיות: לא היה אאוטלוק, התמחור היה גבוה, לא היו מערכות ארגוניות. יש להניח כי מיקרוסופט תתקן את אלה לאורך זמן, אך קיים היום מירוץ בין חלונות 8, אנדרואיד ופתרונות אחרים שמגיעים לשוק. המזל שלנו הוא שאנחנו נמצאים בכל הצדדים של המתרס הזה".
ג'ייקובס גם נשמע אופטימי בכל הקשור לתחרות עם אינטל. "הם טובים מאוד במניפולציה של יישומי בדיקה כדי לגרום למוצריהם להיראות טוב" הוא אומר, "אך הייתרונות שלהם בתחום הטרנזיסטורים לא מתורגמים לייתרונות מוצר. האם המעבד שלהם יכול להתחרות בשלנו? גם אם כן, הם קנו כרטיס אחד למסיבה הזאת. אין להם את הפתרונות האחרים שאנחנו שמים במכשירים. עם זאת, אני דואג הרבה בנוגע לתחרות עם אינטל, ועוקב אחריהם מקרוב. "