עד הימים האחרונים, בטח לא ידעתם שיש לכם כל כך הרבה סלבס ברשימת חבריי הפייסבוק שלכם, לא ככה? רובנו התעוררנו אתמול לשבוע מוזר בו חברי הפייסבוק והטוויטר מתהדרים לפתע בתמונות של פרסונות ידועות שדומות להם יותר או פחות (בפעמים רבים: פחות). הסיבה: "שבוע הדופלגנגר", מסורת חדשה יחסית שהחלה ב-2010, ומצוינת בין ינואר לפברואר, בתאריכים שמשתנים מעט (השנה היא בין ה-3 ל-9 בפברואר).
המשמעות של המילה "דופלגנגר" היא "רוח רפאים שהיא כפיל של אדם חי", אך מקורו של ה"חג" החדש הזה אינו ברור. ב-2010 הגרסה שנפוצה לגבי שורשיו היא שהוא נולד מבחור הודי בשם בוב פטל, שפתח ביוזמה לאחר שרבים אמרו לו שוב ושוב שהוא דומה לשחקן טום סלק. על פי הסיפור - פטל, שקצת מאס בהסתלבטויות של חבריו לעבודה ("טום סלק, אתה בא לאכול צהריים?") החליט לנקוט בגישה של נשואי החיקויים ב"ארץ נהדרת" ולחבק את ההשוואה. הוא שינה את תמונת הפרופיל שלו בפייסבוק לזו של סלק וכך יצר את "שבוע הדופלגנגר". אך כבר בתגובות לראיון, כביכול, שפורסם עם פטל בהאפינגטון פוסט, ציין הכותב שהמרואיין הוא "אמיתי כמו סנטה קלאוס" - דבר שמשאיר את מקור הנוהג כמסתורי.
מסתורי או לא - זה לא מפריע להמונים לשנות את תמונת הפרופיל שלהם לסלב שלדעתם דומה להם - והשנה נדמה שההיענות גבוהה במיוחד. עד כמה גבוהה? עד כדי כך שאפילו ראש הממשלה בנימין נתניהו החליף את תמונת הפרופיל שלו - לזו של הדמות שלו ב"ארץ נהדרת", שם משחק אותה מריאנו אידלמן:
"שמתם לב שאף אחד לא שינה את תמונת הפרופיל שלו לתמונה של מישהו מכוער?", צייצה אתמול ישראלית אחת בטוויטר. מפתיע זה לא - הרי הדמות שלנו ברשת היא לא בהכרח מי שאנחנו באמת, אלא מי שאנחנו תופסים את עצמנו. "קיימת קורלציה חזקה למדי בין פרופילים בפייסבוק לבין איך שבני האדם המפעילים אותם נתפסים - על ידי עצמם ועל ידי סביבתם", אמר הפסיכולוג סם גוסלינג בראיון שפורסם בבלוג פייסבוק הרשמי.
הנה הדופלגנגרים בהם נתקלנו אנחנו בפיד שלנו ושאהבנו במיוחד:
שלי דובילנסקי במחווה לאשת המם "בעיות עולם ראשון"
דניאלה לונדון-דקל היא איינשטיין
ניצן סדן הוא האוס
טל שניידר היא רובין רייט
ליאור בנדרסקי הוא אברהם טל
לאון פלדמן הוא רן שם-טוב
מיכל יחיא היא דאנה אבגי
אליס חיון היא קלייר דיינס
יונתן קוטנר הוא פול ג'יאמנטי
ומה אם חיפשתם וחיפשתם - ופשוט לא מצאתם סלב שדומה לכם? כדי לסגור את הפינה הזאת נרתם השירות My Heritage, שמציע למשתמשיו למצוא את הכפיל שלהם - בהתבסס על ניתוח תמונתם. ויש גם אפליקציית אייפון שעושה עבודה דומה (בתמורה לשני דולר).