וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

פייסבוק הפכה את כולם לגיימרים

23.12.2011 / 15:40

פייסבוק פרסמה את רשימת משחקי הרשת הפופולריים של השנה, והוכיחה שלכל אחד אפשר למצוא משחק מתאים

לאט לאט אבל בנחישות הופכת פייסבוק למעצמת משחקים של ממש. היא אמנם מספקת רק פלטפורמה, ולא מייצרת את המשחקים בעצמה, אבל מדובר בפלטפורמה שמגלגלת מליוני דולרים, כזאת שאוחזת על כתפה חברות סטארט-אפ רבות ושעתידה, כך לפחות מאמינים האנליסטים, להפוך לאחת הפלטפורמות החשובות ביותר בהיסטוריה של משחקי המחשב.

אתמול (ה') פרסמה פייסבוק את רשימת עשר המשחקים המצליחים ביותר ברשת החברתית לשנת 2011. התוצאות, יש לציין, די מפתיעות, אבל בעיקר מגוונות ומוכיחות שכאשר מדובר במשחקי פייסבוק - יש יותר מ'פארמוויל' ו-Mafia Wars. לרשימה הזאת נחזור בהמשך, אבל לפני שנגיע אליה, בואו ננסה להבין למה משחקי הפייסבוק כל כך חשובים, ומתי הם הפכו מדרך חביבה להעביר את השעמום במשרד לתופעה של ממש.

עלייתם של המשחקים החברתיים

זה לא סוד שתעשיית המשחקים הולכת והופכת בשנים האחרונות לאחד מהכוחות העוצמתיים ביותר בתעשיית הבידור בעולם. בכל הקשור להכנסות, משחקי המחשב מצליחים לעקוף באופן קבוע את מכירת כרטיסי הקולנוע, וגורמים רבים בתעשייה מאמינים שהשיא עוד לפנינו.

עם זאת, לתעשיית המשחקים תמיד היתה שאלה אחת מרכזית שהיא ניסתה לפתור: כיצד מרחיבים את קהל היעד? למרות הפופולריות הגדולה שלהם, משחקים עדיין נחשבים על ידי רבים כפעילות ילדותית ולא מועילה, ולא מעט אנשים מתייחסים אליה בזילזול. האתגר של התעשייה הוא לנסות לשכנע את המשוכנעים, "להמיר את דתם" של המתנגדים ולהכניס למעגל הלקוחות את כל מי שמרגיש שאין לו זמן או רצון לשחק.

איך עושים את זה? בשנים האחרונות התשובה הנפוצה ביותר היא "דרך הפייסבוק". הרשת החברתית הגדולה בעולם היא הרי גם אכסניית הרשת הגדולה בעולם, אליה נכנסים מיליוני אנשים כל יום כדי להעביר את הזמן. ברגע שפייסבוק אפשרה למפתחים להעלות משחקים לפלטפורמה שלה, הם הפכו באחת להצלחה גדולה: אם אנשים מגדירים מראש את זמן הפייסבוק שלהם כמעין בזבוז זמן נעים, הרי שלשחק בכמה משחקים קטנים וחביבים נכנס היטב להגדרה הזאת.

מבחינת קהל היעד, רואים קודקודי תעשיית המשחקים את פייסבוק כשער הכי מוצלח שלה כדי למשוך קהל חדש: משחקי הפייסבוק פונים לאלו שבחיים לא יקנו פלייסטיישן או יבזבזו אלפי שקלים על מחשב גיימינג. ממש לא. הם נועדו למשוך את השחקנים הקז'ואליים, אלא שעד בואו של פייסבוק שיחקו בסוליטייר או בשולה המוקשים, ולנסות לגרום להם להיכנס לאט לאט לעולם המשחקים.

לא ממש חינם, לא ממש בתשלום

רוב משחקי הפייסבוק פועלים במודל עסקי שנקרא Free to Play, או Freemium, שמטרתו היא לגרום לשחקנים לשלם כסף רב מבלי להרגיש. זה מתחיל בחינם: כל שחקן שרוצה לשחק, למשל, ב-Farmville האלמותי, יכול לעשות זאת תוך שניות ספורות בלי להוציא אגורה. התשלומים מתחילים לזרום כשמתקדמים במשחק, ומגלים שבלי להוציא את הארנק ולשלם כסף צריך לשלם בהרבה זמן.

כך, למשל, מבקשים חלק מהמשחקים לשלם כמה גרושים תמורת "זרז", שיגרום לפעולה ארוכה לעבור תוך מאית שניה. משחקים אחרים מוכרים פריטים וויראטוליים בתשלום, כמו למשל משחק ה-Sims שיאפשר לכם לרהט את ביתכם הווירטואלי תמורת כסף אמיתי.

מדובר במודל רווחי במיוחד לחברות המשחקים, שגילו שכשהלקוחות משלמים מעט כסף בכל פעם הם לא פעם משלמים, בסופו של דבר, הרבה יותר ממה שעולה משחק "בתשלום" בחנויות. חברת Zynga, המותג הבולט ביותר בתעשיית משחקי הפייסבוק, שווה היום כ-9 מיליארד דולר - הרבה יותר ממה ששווה חברת המשחקים הסטנדרטית יותר EA.

תעשיית משחקי הפייסבוק כל כך מצליחה, עד שהיא הפכה לאחרונה לבאז-וורד של ממש בתעשיית הטכנולוגיה. אפילו אצלנו בישראל, לא ממש שחקנית בתעשיית המשחקים, פועלות לא מעט חברות שמתמחות במשחקים סוציאליים לרשתות חברתיות, וממש לאחרונה הוציאה אחת מהן, Funtactix, את משחק הפייסבוק הרשמי של הסרט "משימה בלתי אפשרית".

במקום הראשון: איפה אפי" פוגש את "מכונת הזמן"

אז איזה משחקים מצליחים בפייסבוק? ברשימה שפרסמה השבוע החברה מצוין שלא מדובר ברשימה של המשחקים המשוחקים ביותר או הרווחיים ביותר ברשת - אלא רשימה שהורכבה במלאכת מחשבת ששיקללה את נתונים אלה יחד עם נתוני שביעות הרצון של השחקנים עצמם.

במקום הראשון נמצא המשחק Gardens of Time, אותה פיתחה חברת המשחקים הסוציאליים Playdom (שנרכשה על ידי דיסני). מדובר במשחק בו השחקנים צריכים לחפש כל מיני פרטים שהלכו לאיבוד ברחבי ההיסטוריה, משהו כמו "איפה אפי" פוגש את "מכונת הזמן" פוגשת את "הרשת החברתית". לפי פייסבוק, למשחק יש כ-8.5 מיליון שחקנים פעילים.

אין ספק שמיקומו הגבוה של Garden of Time הוא הפתעה. לא כי הוא משחק רע (ממש לא), אלא בגלל שציפינו למצוא שם את אחד המשחקים של Zynga, או לכל הפחות את משחק הפייסבוק הסופר-פופולרי של הסימס. אבל לא. לפי פייסבוק, "גינת הזמן" הצליחה לגבור על אלה - והפכה למשחק ב-ה' הידיעה של 2011.

במקום השני נמצא The Sims Social - זה שציפינו לראות במקום הראשון. יכול להיות שהוא השתלט לכם על כל הפיד בחודשים האחרונים. מדובר בגרסת הפייסבוק של סדרת המשחקים שזכתה לתיאור המדוייק "בית בובות וירטואלי", כאשר המטרה היא ליצור ולתחזק דמות וירטואלית. אפשר למצוא לה תחביבים, להביא לה חברים, לקנות לה בגדים ורהיטים ואפילו לעסוק איתה בפעילויות שלא מומלצות לילדים. מעבר ליכולת המופלאה של הסימס לגרום לכל מי שמשחק בו להתמכר קשות למשחק - מדובר גם בפעם הראשונה בה מותג משחקים "רגיל", כזה שמגיע מחוץ לפייסבוק, זוכה להצלחה גדולה כל-כך בתוך הרשת החברתית. יש לנו הרגשה שזו גם ממש לא הפעם האחרונה.

במקום השלישי נמצא CityVille של זינגה - השילוב המצליח בין פארמוויל המיתולוגי ובין משחק בניית הערים Simcity. כמו שאר המשחקים של זינגה, מדובר במשחק שזכה לביקורת על היותו משהו שקרוב הרבה יותר למסחטת כספים מאשר למשחק של ממש. לשחק בו בלי להשקיע כסף זו משימה כמעט בלתי אפשרית - מה שלא מנע ממנו להפוך לאחר המשחקים הפופולריים ביותר של השנה.

משחקי השנה הנוספים לפי מקומות:

4. DoubleDown Casino
5. Indiana Jones Adventure World
6. Words With Friends
7. Bingo Blitz
8. Empires & Allies
9. Slotomania-Slot Machines
10. Diamond Dash

sheen-shitof

עוד בוואלה

חווית גלישה וטלוויזיה איכותית בזול? עכשיו זה אפשרי!

בשיתוף וואלה פייבר

אנשים משחקים, ולא רק בפארמוויל

רשימת המשחקים של פייסבוק מעניינת לא רק כי היא נותנת לנו הצצה פנימית לאחת מהתופעות הגדולות ביותר של תעשיית הגיימינג, אלא גם בגלל מה שהיא בעצם אומרת. העובדה שזינגה לא קיבלה מפייסבוק את כל המקומות הראשונים, כפי שאולי היה צפוי שיקרה, אומרת שלאנשי הרשת החברתית איכפת מאוד מעתיד המשחקים הסוציאליים.

החישוב הלא-באמת-ברור שכולל את "שביעות רצון המשתמשים" יצר רשימה מגוונת, הכוללת משחקים רבים מסוגים שונים שיוצרים יחד תמונה חד משמעית: אנשים משחקים בפייסבוק - וממש לא רק בפארמוויל. יש ברשימה גם משחקי הימורים, משחקי הרפתקאות, משחקי ניהול ועוד. זה נראה כאילו מישהו מנסה להגיד לנו 'אתם רואים, יש בפייסבוק המון מה לעשות".

אז נכון, אפשר לטעון שמדובר בשיגעון חולף, בתופעה שלא הוכיחה את עצמה במבחן הזמן. אפשר להשוות אותה לתעשיית משחקי הדפדפן, שרצו בטכנולוגית הפלאש והיו פופולריים מאוד לפני כחמש שנים - ואז נדחקו הצידה לטובת משחקי הסלולר והמשחקים הסוציאליים. כן, יכול להיות שגם משחקי הפייסבוק שנראים כל כך גדולים היום, יזוזו הצידה עוד כמה שנים לטובת הדבר הגדול הבא.

אבל כל עוד זה לא קורה, קשה להכחיש שמדובר בתופעה של ממש. לא משנה אם לא נגעתם בבקר של קונסולת משחק בכל ימי חייכם, לא משנה אם אף פעם לא קניתם משחק מחשב - פייסבוק הפכה את כולכם לגיימרים בלי שתרגישו.


עוד בנושא:

- פארמוויל: בקרוב הסרט?
- זינגה מתעמתת עם פייסבוק

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    0
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully