לא כיף לבלות חלקים ניכרים מהיממה בממ"ד, אבל זה עוד פחות כיף אם הקליטה שם מקרטעת בגלל קירות הבטון העבים או שהסרט בנטפליקס ששמתם לילדים נקטע, או אי אפשר להוציא שיחות. מה לעשות שאותם קירות בטון עבים שמגינים עלינו מהטילים גם חוסמים אותות רדיו כמו Wi-Fi או סלולר. אז הנה כמה טיפים איך לשפר את קליטת ה-Wi-Fi בממ"ד ועוד טריק אחד בונוס לשיפור הקליטה הסלולרית.
פתרונות מחווטים
בסופו של דבר, כשיש בעיות קליטה, פתרונות על בסיס כבלים כלשהם - מנצחים. האפשרות הכי פשוטה לשיפור קליטת ה-Wi-Fi בממ"ד היא לשים בממ"ד מגבר (מה שמכונה גם Repeater או מגדיל טווח) על בסיס רשת החשמל. זהו צמד יחידות שאפשר לרכוש מספקית הסלולר, האינטרנט הביתי או בכל רשת מחשבים ואלקטרוניקה כאשר יחידה אחת מחברים לשקע חשמל פנוי בממ"ד ואת היחידה השנייה מחברים לשקע פנוי הסמוך לנתב שלכם ועם כבל רשת לנתב - והיא מעבירה את האות רשת על כבלי החשמל הקיימים כבר בקירות. זהו פיתרון אלגנטי, זול ופשוט יחסית להתקנה.
האפשרות השנייה היא פשוט להעביר כבל רשת, המכונה גם כבל Ethernet אל תוך הממ"ד, ובהנחה שהנתב רשת שלכם נמצא יחסית בסמוך ולא בצד השני של הבית. ברם, זה כבר ידרוש לקדוח חור קטן בקיר הבטון העבה עבור הכבל וכדאי שהדבר ייעשה על ידי בעל מקצוע מוסמך, כדי לא לפגוע במיגון, ובטח שלא להעביר כבל דרך הדלת.
פתרונות אלחוטיים
אם אתם לא מעוניינים להעביר כבל כזה או אחר, או שיש לכם הפרעות כלשהן ברשת החשמל שלא מאפשרות את הפתרונות המחווטים, יש כמה פתרונות שאפשר לעשות כדי לשפר את השידור האלחוטי מהנתב. חלק מהם ידרשו מכם קצת ידע טכני והתעסקות בהגדרות של הנתב. אם אתם לא יודעים איך לעשות זאת, פנו לתמיכה הטכנית או בקשו עזרה מבעל או בעלת ידע מתאים.
הפיתרון הראשון האלחוטי והכי פשוט - קרבו את הנתב לממ"ד ככל האפשר. אם הנתב שלכם נמצא בנקודה בבית המרוחקת מהממ"ד, קרבו אותו ככל האפשר לממ"ד. זאת כמובן, בהנחה שיש לכם איפה לחבר אותו לחשמל, וחשוב מכך - לתשתית האינטרנט החיצונית (לרוב סיבים אופטיים כיום, או נקודת כבלים אם אתם לקוחות של הוט). נסו למקום אותו בנקודה גבוהה, עם כמה שפחות חפצים או רהיטים שחוסמים את קו הראיה לממ"ד. אם זה לא אפשרי, הנה עוד כמה פתרונות אפשריים.
העבירו את הנתב שלכם לעבודה בתדר 2.4 גיגההרץ - רוב הנתבים כיום כבר עובדים על תדר 5 גיגההרץ בתקנים המתקדמים יותר, אבל תדר 2.4 גיגההרץ עדיין נתמך ברוב הנתבים עבור מחשבים ומכשירים ישנים יותר. כיון שמדובר בתדר נמוך יותר עם משרעת יותר גדולה, היכולת שלו לחדור קירות טובה יותר. שנו את ההגדרה בנתב כך שישדר גם בתדר 2.4 גיגההרץ, ושנו את ההגדרה במכשיר שלכם במידת הצורך (מחשב או סמארטפון).
הוסיפו נקודת MESH - אם הרשת שלכם בבית היא רשת MESH או "אריג" בעברית, הוסיפו יחידה לרשת סמוך לכניסה לממ"ד. אם אין לכם רשת MESH בבית, זו הזדמנות טובה להתקין אחת. היופי ברשת MESH שמדובר בכמה יחידות שמפזרים בבית והן "מדברות" אחת עם השניה, ויוצרות כיסוי מיטבי בכל פינה. את אחת מהן מחברים לנתב, ואת הנוספות מפזרים בנקודות קיצון בבית. שימו אחת ליד הממ"ד - ואתם מסודרים.
החליפו אנטנות - אם האנטנות בנתב שלכם הן חיצוניות ומהסוג המתפרק (לרוב בהברגה), אפשר להחליף אותן באנטנות ארוכות יותר, שישפרו את הקליטה, אבל זה כבר פיתרון מתקדם יותר. פיתרון אפשרי נוסף הוא אנטנה כיוונית, שממקדת את האלומה לכיוון הממ"ד. יש כאלה ייעודיות, ואם אין לכם, גם פחית פרינגלס, המצופה בצפוי מתכתי בחלקה הפנימי החתוכה לאורכה, יכולה לשמש כאנטנה כיוונית (רפלקטור) שממקדת את האלומה לכיוון הממ"ד.
מצאו ערוצים פחות עמוסים - לתדר 5 גיגההרץ וגם לתדר 2.4 גיגההרץ, שהזכרנו קודם יש מבחר ערוצים, רצועות שידור, שעליהן הוא עובד. לפעמים משחק עם הערוצים והעברה לערוצים עמוסים פחות מערוצי ברירת המחדל יכולה לעזור. גם כאן, מדובר בפיתרון למתקדמים. אם אתם לא יודעים מה אתם עושים, עדיף לא לגעת ולהישאר עם הפתרונות הפשוטים. מצד שני אם אתם כן מבינים ואתם גם ככה תקועים בבית - זה הזמן לניסויים!
טיפ בונוס: שיפור הקליטה הסלולרית בממ"ד
שיפור קליטת ה-Wi-Fi בממ"ד אמור לאפשר לכם להוציא שיחות בחופשיות (אם דרך וואטסאפ או אם הטלפון והרשת הסלולרית שלכם תומכים ב-Wi-Fi Calling), אבל גם הקליטה הסלולרית יכולה להיות בעייתית דרך קירות עבים וגם כאן יש לנו טיפ: עברו באופן זמני לעבוד על רשתות מדורות קודמים. בשעה שרשתות הדור החמישי עובדות על תדרים גבוהים יותר (ולכן פחות חודרי קירות) ופריסת האנטנות שלהם קטנה יותר - רשתות דור שלישי עובדות על תדרים נמוכים יותר (1900 ו-800 גיגההרץ) שחודרים טוב יותר את קירות הממ"ד. שנו את ההגדרות בטלפון שלכם כך שהרשת המועדפת תהיה רשת דור 3 או 4, במקום 5 שהיא ברירת המחדל. אמנם משרד התקשורת כבר הורה על סגירתן ההדרגתית של רשתות דור 3 שאמורה להסתיים עד סוף השנה, אבל אולי שר התקשורת שלנו יהיה חכם - וכרגע לפחות יורה לספקיות לעצור את המהלך, לפחות עד סוף המלחמה. תהיה לכם אולי גלישה יותר איטית בסלולר (תתחברו לויי-פיי במקום!), אבל לפחות תהיה לכם קליטה יותר טובה לשיחות וסמסים.
שמרו על עצמכם.