וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

2.9 מיליון אזכורים ב‑48 שעות: המתח - והקונספירציות סביב מותו של חמינאי

עודכן לאחרונה: 4.3.2026 / 21:31

דו"ח מיוחד חושף מה קורה ברשתות החברתיות בפרסית: כ-8 מיליון אינטראקציות על חמינאי, קיטוב ותיאוריית קונספירציה נגד המוסד הישראלי שמשגעת את האיראנים

ההצהרה הרשמית בתקשורת הממלכתית באיראן כי המנהיג העליון עלי חמינאי חוסל. 1.3.26/תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

לאחר חיסולו של המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי בידי ישראל, הרשת געשה סביב המבצע הצבאי חסר התקדים של צה"ל וזרועות הביטחון, ולהפצה של תאוריית קונספירציה על חדירה של המוסד הישראלי ללב ההנהגה האיראנית.

על פי ניתוח של חברת Scooper, שמתמחה בניטור שיח ונרטיב גולשים ברשת, שניטרה את השיח ברשתות החברתיות בשפה הפרסית (באיראן ומחוצה לה), עולה תמונה של מדינה וקהילה מקוטבת בצורה קיצונית, שנעה בין אבל דתי עמוק לבין חגיגות שחרור ושמחה.

נפח השיח על חמינאי הוא אדיר: מעל ל- 2.9 מיליון אזכורים ברשת עלו ברשות בתוך זמן קצר של 48 שעות. גם בגזרת המעורבות נרשם נתון גבוה (לייקים, תגובות, שיתופים) כ-8.1 מיליון אינטראקציות, מה שמעיד על אירוע מטלטל שאינו משאיר אף גולש אדיש. חלוקת השיח: מעל מחצית מהשיח (53%) עסק ישירות בדמותו של חמינאי, בעוד שרבע מהשיח (24%) הופנה לישראל וליכולותיה הצבאיות.

מגמות מרכזיות בשיח: המגמה שתפסה את רוב השיח ברשתות בפרסית היא סביב דמותו של חמינאי. השיח הוא ברובו שלילי - כ-60%. הגולשים המתנגדים משתמשים בשפה מיתולוגית, מכנים אותו "דחאכ" (רודן אכזרי מהמיתולוגיה הפרסית) ורואים במותו "יום דין" וסוף לעידן הדיכוי. רובם העבירו ביקורת וקללות כמו "דיקטטור שוקע". מנגד, התומכים שלו שמנסים לקבע נרטיב של "מות קדושים" (שהאדת) ומדגישים את המשכיות הממסד. מול "קדוש מעונה", שיח התומכים מהווה 30%.

הקונספירציה - מגמה בולטת נוספת בשיח היא ישראל שמוגדרת על ידי הגולשים בפרסית כ"האויב הכל-יכול". השיח כלפי ישראל שהוא ברובו שלילי, כ- 55%, מלווה בתחושת הערכה ליכולות המודיעין שלה. גולשים איראנים מדברים על כך המוסד הצליח להחדיר סוכנים עמוק לגופי המודיעין באיראן. התיאוריות מגיעות רחוק מאד, עד לרמה שיש מי שמפיץ תיאוריות שסוכן מוסד בעצמו הצליח לצלם את הגופה של חמינאי, מה שנתפס כהוכחה לחולשת המודיעין האיראני.

מגמה מפתיעה שעולה מהניתוח הוא הנייטרליות באשר לארצות הברית: השיח סביב ארה"ב הוא הנייטרלי ביותר (45%). מצד אחד, ישנן קריאות לממשל האמריקאי לתמוך באופן פעיל בשינוי משטר (15%). מצד שני, קיימת האשמה שארה"ב גוררת את האזור לחוסר יציבות (40%).

ברשת ישנן קריאות למהפכה פנימית אבל הן לא תופסות את מרבית השיח. הקריאות מהוות רק 7% מנפח השיח הכולל, מדובר בקולות איכותיים של מעצבי דעה (אמנים, אקדמאים וראפרים כמו Hichkas). הם מגדירים את הרגע כ"סוף הסיוט" וקוראים להפלת השיטה כולה ולא רק להחלפת המנהיג.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully