שבוע לאחר ההכרזה על הפסקת האש הזמנית, תושבי מרכז הארץ והשרון ממשיכים להתמודד עם שיבושי GPS קשים המשביתים את אפליקציות הניווט הנפוצות ביותר. נהגים מדווחים כי Waze, גוגל מפות ומוביט (Moovit) - המערכות הפופולריות ביותר בישראל לתכנון נסיעות ותחבורה ציבורית - אינן מתפקדות ומציגות מיקומים שגויים מחוץ לגבולות המדינה. בעוד שבימי שיא הלחימה בשנה שעברה "היעד" המרכזי בשיבושים היה ביירות, כעת הדיווחים מצביעים על כך שהאפליקציות ממקמות את המשתמשים בעמאן שבירדן או בלב הים התיכון.
השיבושים הללו הם חלק ממערך הלוחמה האלקטרונית של צה"ל, שנועד לשבש פעילות של כלי טיס ומל"טים עוינים המשתמשים במערכות GPS לניווט. מדובר באמצעי הגנה מבצעי המלווה את ישראל מאז פרוץ מלחמת ה-7 באוקטובר לפני שנתיים. המערכת הביטחונית מפעילה חסימות ושיבושים בנקודות אסטרטגיות כדי למנוע פגיעות מדויקות של כלי טיס לא מאוישים, ונראה כי למרות המעבר לשלב הפסקת האש, רמת הכוננות הטכנולוגית נותרה גבוהה גם בעומק המדינה ולא רק בקו העימות.
המשך השיבושים במרכז מגיע על רקע העובדה שהמערכה הביטחונית טרם הסתיימה בפועל. בעוד יישובי הצפון סופגים מטחים יומיומיים של טילי חיזבאללה ועשרות אזעקות, האיום האווירי מצד כלי טיס עוינים נותר בעינו גם כלפי ריכוזי האוכלוסייה במרכז. המתיחות הביטחונית מחייבת את המשך הפעלת אמצעי השיבוש כחלק מחליפת ההגנה האווירית, גם כאשר הדבר גורם להפרעה משמעותית בשגרת החיים האזרחית ובתפקודן של אפליקציות תחבורה, שליחויות ושירותים דיגיטליים נוספים המסתמכים על נתוני מיקום מדויקים.
במערכת הביטחון מבהירים כי השיבושים הם כלי הכרחי לנטרול איומים בטרם יחדרו למרחב האווירי המוגן של ישראל. עבור הציבור, המשך התופעה שבוע אל תוך הפסקת האש מהווה תזכורת לכך שהמערכה הטכנולוגית נמשכת במקביל למגעים המדיניים. נהגים ומשתמשים נדרשים להמשיך ולהסתמך על דרכי ניווט חלופיות ועל היכרות מוקדמת עם צירי הנסיעה, כל עוד המערכות המבצעיות פועלות לסיכול איומים אוויריים מעל שמי המדינה, מהצפון ועד למרכז.
