וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

בית קברות לחיות

11.2.2004 / 13:38

כנס שנערך אמש באוניברסיטת תל אביב תחת הכותרת "אתיקה ואמינות בעיתונות בעידן האינטרנט", דמה יותר מכל לזירת הטוקבקים האינטרנטית: קהל ביזארי, דיונים עקרים וחוסר פרגון

אמש נערך כנס החורף של עמותת אשנ"ב, עמותה שמגדירה עצמה "אנשים למען שימוש נבון באינטרנט". הכנס נערך באוניברסיטת תל אביב תחת הכותרת המפוצצת " אתיקה ואמינות בעיתונות בעידן האינטרנט". בזה אחר זה חדרו לאולם "לאון" בבניין רקנאטי מקבץ ביזארי ומרתק של אנשים שהקשר ביניהם הוא מקרי בהחלט: פנסיונרים משעוממים, נערים דחויים, עיתונאים זחוחים, גאוני מחשבים ועוד כהנה וכהנה. לרגע נדמה היה שהמגיבים האינטרנטיים התעוררו לתחייה. רגע שיא אחד נרשם כשאחד הנוכחים עלה לבמה ודיבר בפאתוס על איזה ארגון אינטרנטי נידח שלא מזמין לכנסים שלו פנסיונרים וקרא להחרימו. ממש כאילו היה בלוג חי.

החלק הראשון של הכנס הוקדש לנושאים כבדי משקל כמו אתיקה עיתונאית ברשת. ד"ר מיכאל בירנהק, משפטן מאוניברסיטת חיפה, הסביר שכיום, בניגוד לעבר, המשפט חל על האינטרנט, אולם היישום כרוך בבעיות לא מעטות. "המערכת המשפטית המסורבלת והמיושנת אינה מצליחה להתאים עצמה להתקדמות הטכנולוגית", ציין. לדבריו, מערכת המשפט נוטה להטיל את מרב האחריות המשפטית בנושאים כמו זכויות יוצרים, צנעת הפרט וכד' על גופי ביניים כמו ספקיות האינטרנט, פורטלים גדולים או מנועי חיפוש. דוגמה לכך היא התביעה שהוגשה כנגד התוכנה לשיתוף קבצים "נאפסטר" ולא כנגד מיליוני הגולשים שהורידו קבצים בלתי חוקיים באמצעותה.

בנושא האתיקה העיתונאית ברשת ציין בירנהק כי כל עיתון רשת מחליט בעצמו אילו קודים אתיים לאמץ. את מועצת העיתונות הוא כינה "גוף ללא שיניים", וטען שמבחינת החוק אין לה סמכות כלשהי.

בחלק השני, שבזכותו הכנס זכה לרייטינג די מרשים, התארחו אחדים מעורכי עיתוני הרשת הגדולים. עורך דה מרקר, איתן אבריאל, טען שמערכת העברת המסרים בתחום הכלכלי ברשת היא יחסית מאורגנת, מסודרת ואמינה. הסיבה לכך, לטענתו, הם המקורות היחסית אמינים שמהם ניזונה עיתונות הרשת הכלכלית וביניהם הבורסה, שמעבירה מידע בעיקר באמצעות האתרים שלה ויחצנים שעושים מלאכתם נאמנה. אבריאל הסביר שגם לשמועות שרצות באינטרנט חשיבות רבה ביצירת אווירה כלכלית שמשפיעה על המסחר בבורסה. "גם אנשי העסקים בוול סטריט ניזונים ממידע המופיע באתר 'תיק דבקה'", חשף.

הכתב יובל דרור מ"הארץ" התייחס לשאלה שנשאלה לא אחת על ההבדלים בין עיתונאי הרשת לבין העיתונים המודפסים. דרור תמה על הניסיון להבדיל בין העיתונאים וטען שכלל העיתונאים דואגים לכתוב ידיעות אמינות ומבוססות כך שלמגיבים השונים לא נותר אלא להסתפק בהערות קומיות. "לא מזמן קראתי ידיעה רצינית על אישיות כלכלית בכירה והתגובה של אחד המגיבים הייתה שהיא מוצצת טוב", ציין.

עורך אתר ynet יון פדר היה הפייבוריט. הוא פתח את דבריו בהכרזה שביטאה קרוב לוודאי את רחשי לבם של רבים מהנוכחים, "כל הדיון הזה מאוד מוזר". גם הוא נדרש להבדל בין העיתונות המודפסת המהוגנת לכאורה לבין הרשת, המכילה בין היתר ידיעות לא מבוססות ותמונות פורנוגרפיות של ילדים. גם פדר התעקש שמלבד הטכנולוגיה אין הבדל בין העיתונות המודפסת לעיתונות הרשת. "כמו שברשת יש ידיעות מופרכות גם בעיתונות המודפסת יש", אמר והפטיר לעבר המנחה - "מתי לאחרונה קראת מעריב?".

פדר חשף כי קיימת מערכת צנזורה קפדנית ב ynet כלפי טוקבקים. הוא חשף כי 50-80 אחוזים מהטוקבקים נפסלים. "הבנתי שאני משחרר חומרים שמגדילים את סף האלימות", אמר. פדר התייחס גם למיידיות הפרסום ברשת וטען שבניגוד למנהגו בעבר, הוא לא יהסס לפרסם מידע על הרוגים ופצועים בטרם צה"ל הודיע רשמית למשפחות. לטענתו, השמועות ברשת במקרים כאלה גורמות לבהלה כללית והאינטרס הציבורי מחייב פרסום המידע על ידי גורם אמין.

העיתונאית שרית פרקול ממעריב התעקשה לציין שגם למעריב יש אתר אינטרנט ואפילו חלקה לו שבחים. ברקע קשה היה שלא להבחין במבטי הגיחוך של עמיתיה. פרקול לא נשארה חייבת וציינה - "כמו שאנו רואים, בין העיתונאים אין הרבה פרגון" ושלחה מבט מקפיא לעבר הפאנל. פרקול, שכותבת גם בלוג אישי, טענה למצב הפוך בקרב הבלוגרים. "בבלוגים יש ליקוק הדדי. הרבה פרגון", סיכמה את הדברים.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully