מדענים בארצות הברית הצליחו לפתח רכיבים זעירים למחשב אשר, לפי טענתם, מסוגלים להחליף לחלוטין את הטרנזיסטורים המרכיבים את מעבדי הסיליקון הנפוצים כיום בשוק. הרכיבים, שנקראים באנגלית Crossbar Latches, מורכבים מסיבי פלטיניום וממולקולות של חומצה מיוחדת.
"אנו ממציאים מחדש את המחשב מהרמה המולקולרית ומעלה" אמר סטן וויליאמס, אחד מהחוקרים שפיתחו את הרכיבים. הטרנזיסטורים הקיימים היום במעבדי מחשב מגיעים לגודל של כ-90 ננומטר (מליארדית המטר), בערך אלפית מעוביה של שערה אנושית. ה- Crossbar Latches מגיעים לגודל של 2-3 ננומטר בלבד, כך ניתן להגיע לכוח חישוב גדול בהרבה על שטח קטן הרבה יותר.
בשלב זה הטכנולוגיה עדיין אינה יכולה להתחרות עם שבבי הסיליקון הרגילים, למדענים נותרה עוד דרך ארוכה להפוך את ההמצאה שלהם ליעילה יותר. בשלב זה שבבי סיליקון רגילים עולים ביעילות שלהם על שבבים מבוססי Crossbar Latches פי כמה אלפים. אך כבר היום ניתן לראות את קצה כוח החישוב של שבבי סיליקון ונדרשת טכנולוגיה חדשה אם חברות יצור המעבדים מתכוונות להמשיך ולהגביר את כוח החישוב של מעבדי המחשב.
טרנזיסטור שמנזיסטור
2.2.2005 / 17:09